Dogru kaynak Dogru kaynak Video Dogru kaynak Dogru kaynak

Kurtulu Sava'nda Cepheler ve Sonular Test Sorular

dogrukaynak dev-Ders » LYS » Kurtulu Sava'nda Cepheler ve Sonular Test Sorular
Hit : 2324
Tarih : 30 Kasım 2010 18:19
Yükleyen : Paylasimci
Oy Ver (1/2542) :
Kurtulu Sava'nda Cepheler ve Sonular Test Sorular

1.Aadakilerden hangisi, Kuva-i Milliye'yi doru olarak tanmlamaktadr

A) TBMM'nin oluturduu nc birliklerdir.

B) gallere kar halkn oluturduu direni birlikleridir.

C) Halifelik ordusudur.

D) Padiaha bal muhafz birlikleridir.

E) Osmanl ynetiminin oluturduu askeri gtr.



2. Kurtulu Sava'nda dzenli ordularn kurulmasndan nce lke savunmas Kuva-i Milliye birlikleri ile yapld.

Kuva-i Milliye'nin ortaya kmasnda aadakilerden hangisi daha etkili olmutur

A) Mondros Atekesi'nin artlarna uyulmamas

B) Mustafa Kemal'in Samsun'a kmas

C) Amasya Genelgesi'nin yaynlanmas

D) stanbul hkmetinin fetvalar yaynlamas

E) TBMMye kar ayaklanmalar kmas



3. Kurtulu Sava'nn balad yllarda, igallere kar Bat Anadolu ve Gneydou Anadolu'da Kuva-i Milliye ad verilen silahl direni birlikleri oluturulurken, Dou Anadolu'da bu tr bir gelime grlmemitir.

Bu duruma neden olarak aadakilerden hangisi gsterilebilir

A) Blgede igal yaanmamas

B) Ekonomik kaynaklarnn yeterli olmamas

C) Blge halknn stanbul hkmetini desteklemesi

D) Ermenilere kar Kuva-i Milliye'nin yeterli olacana inanmamalar

E) Blgede dzenli ordu birliklerinin bulunmas



4. TBMM'nin ilk siyasi baars ve Sevr Antlamas'nn geersizliinin ilk belgesi olan Gmr Antlamas Ermenistan ile imzalanmtr.

Gmr Antlamas'nn sonular ile ilgili olarak aadakilerden hangisi sylenemez

A) Dou snrnn belirlenmesinde etkili olmutur.

B) Ermeni sorunu hukuken sona ermitir.

C) Moskova Antlamas'nn imzalanmasna zemin hazrlamtr.

D) Misak- Milli'nin Dou Anadolu ile ilgili isteklerinin bir blm gereklemitir.

E) tilaf Devletleri Sevr Antlamas'nda deiiklik nerisi getirmitir.



5. tilaf Devletleri Kurtulu Sava srasnda,

- Anadolu'da ayaklanmalar kmasnda etkili olmulardr.

- Misak- Milli kararnn alnmas zerine Mebuslar Meclisi'ni datmlardr.

- Londra Konferans'na TBMM'nin yan sra stanbul Hkmetini de armlardr.

tilaf Devletleri'nin bu giriimleri ile gerekletirmek istedikleri ama aadakilerden hangisidir

A) Kurtulu Sava'nn baarl olmasn engellemek

B) TBMM'nin glenmesini salamak

C) Padiahn otoritesini azaltmak

D) galleri kolaylatrmak

E) TBMM'ye kar savamak



6. TBMM hkmetinin Sevr Antlamas'nn grleceini bilmesine karn Londra Konferans'na katlmasnn amalar arasnda aadakilerden hangisi yoktur

A) stanbul hkmeti ile ibirlii yapmak

B) Misak- Milli'yi dnyaya duyurmak

C) Varln tilaf Devletleri'ne kabul ettirmek

D) Bar yanls olduunu kantlamak

E) Bamszlk sava verdiimizi dnya kamuoyuna aklamak



7. Kuva-i Milliye'nin aadakilerden hangisi karsnda baarszla uramas dzenli ordularn kurulmasn zorunlu klmtr

A) ngiltere

B) Yunanistan

C) Kuva-i nzibatiye

D) Fransa

E) ayaklanmalar



8. Mustafa Kemal Milli Mcadelenin balad gnlerde "stanbul Anadolu'ya hakim deil bal olmak zorundadr." grn savunuyordu.

Aadakilerden hangisi bu dorultuda salanan gelimelerden biridir

A) stanbul hkmetinin kkrtmalar sonucu ayaklanmalar kmas

B) Amasya protokolnde yer alan kararlarn hkmet tarafndan kabul edilmemesi

C) stanbul hkmeti temsilcisinin Londra Konferansnda sz hakkn TBMM temsilcisine brakmas

D) stanbul hkmetinin Lozan Konferans'na katlma karar almas

E) Osmanl Mebuslar Meclisi'nin Misak- Milli karar almas zerine tilaf Devletleri'nin stanbul'u igal etmesi



9. Sovyet Rusya ile TBMM arasndaki ilk grmeler Mays 1920'de balad halde, TBMM ile ancak Birinci nn Muharebesi'nin kazanlmasndan sonra 16 Mart 1921'de Moskova Antlamas'n imzalamtr.

Sovyet Rusya'nn TBMM ile antlama imzalama konusunda yava davranmas aadakilerden hangisiyle aklanabilir

A) tilaf Devletleri'nin TBMM'yi tanmamas

B) TBMM'nin stanbul hkmetiyle ilikilerini koparmas

C) tilaf Devletleri arasndaki gr ayrlklarnn sona ermesi

D) Meclise ynelik ayaklanmalarn devam etmesi

E) Rusya'nn Anadolu hareketinin baarsndan endie duymas



10. TBMM, I. nn Sava'ndan sonra Londra Konferans'na katld. Konferans devam ederken Sovyet Rusya ile de Moskova'da grmeler yapld. TBMM Misak- Milli'nin Sovyet Rusya tarafndan kabul edilmesini salad.

Bu bilgilere gre;

I. Dou snrnda gvenlik salanmtr.

II. Sevr Antlamas'nn geersizlii Sovyet Rusya tarafndan kabul edilmitir.

III. Dzenli ordu almalar balatlmtr.

IV. TBMM d politikada etkili olmaktadr. yarglarndan hangilerine ulalabilir

A) I ve III B) III ve IV C) I, II ve IV

D) II ve III E) II ve IV



11. II. nn Zaferi'nden sonra beliren uygun ortamdan yararlanmak isteyen baz komutanlar, bat cephesinin gneyindeki Yunan kuvvetlerini yok etmek iin Aslhanlar ve Dumlupnar'a doru harekete getiler; ancak Yunan kuvvetlerini mevzilerinden skp atmakta baarl olamadlar.

TBMM ordularnn bu baarszl aadakilerden hangisiyle aklanabilir

A) Saldrnn ge balatlm olmas

B) Ordunun nn Savalar'nda byk kayplar vermesi

C) Yunanllarn ngilizlerden askeri destek almas

D) Trk ordusunun saldr gcnde olmamas

E) Trk ordusunun ihtiyalarnn yeterince karlanamamas



12. Aadakilerden hangisi, Ktahya-Eskiehir Savalarnn sonularndan biri deildir

A) Yunan birliklerinin Sakarya'ya kadar ulamas

B) Sovyet Rusya ile Moskova Antlamas'nn imzalanmas

C) Meclis kararyla Mustafa Kemal'in bakomutan seilmesi

D) Mustafa Kemal'e ay sreyle meclis yetkilerinin verilmesi

E) Hkmet merkezinin Kayseri'ye tanmasnn dnlmesi





CEVAP ANAHTARI

1. B 2. A 3. E 4. E 5. A

6. A 7. B 8. C 9. E 10. C

11. D 12. B



Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/vhosts/dersbak.com/domains/dersbak.com/public_html/detay.php on line 227

Yorumlar

Adınız :

E-Mail Adresiniz :

Yorumunuz :

Yorum yapılmamış.
Benzer Belgeler

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/vhosts/dersbak.com/domains/dersbak.com/public_html/detay.php on line 355